Historiskt sätt är Örebro en av Sveriges allra viktigaste städer för gay-communiten och homosexuellas rättigheter. Den första Prideparaden i Sverige gick av stapeln år 1971 i just Malmö. Samma år bildades de första RFSL-avdelningarna utanför Stockholm, Malmö Göteborg och Uddevalla.

Örebro hade på 70-talet en av Sveriges första offentliga gayklubbar, Gay House. Idag har RFSL en officiell avdelning i staden med aktiviteter och här har i Örebro dragshowgruppen Fashion Pack sin bas. I Örebro finns drygt runt 9000 homosexuella. Det är en öppen, aktiv stad som syns på medlemsantalen hos olika organisationer och klubbar. Qruiser exempelvis som är nordens största community för HBTQ-personer har 694 medlemmar enbart i Örebro.

 

Örebro – en trygg och öppen stad för gay och lesbiska

I intervjuer med homosexuella invånare i Örebro har det framkommit att dessa individer upplever Örebro som en öppen och förhållandevis trygg stad. De är i regel inte rädda sör att visa sig tillsammans med sin partner öppet eller tala om sin läggning. En del av detta beror nog på att Örebro är en större stad i svenska förhållanden mätt. Men framförallt har ju Örebro länge haft en stark och öppen community.

Läs mer: Så kan du låna pengar i Örebro

Gayklubbar och föreningar i Örebro

Club Heaven

Club Heaven är den enda ”riktiga” och officiella gay-klubben som ordnar officiella arrangemang och fester. De anordnar även fester tillsammans med RFSL och fester, samt officiella Pridefester i samband med Örebros Prideparad. RFSL Örebros medlemmar har rabatt på inträde till alla fester som Club Heaven anordnar. Man kan få mer information om arrangemang kan man få genom att söka upp Heaven på Facebook.

En gång i månaden ordnar Club Heaven party med disco som håller till vid Level på Nicolaigatan. En kväll på Club Heaven innebär tillgång till bar, dansgolv och DJ. Varje kväll har i regel sitt eget tema som schlager, Berlin och tropical thunder.

RFSL Örebro

RFSL Örebro ordnar egna tillställningar och möjligheter för möten. En del av träfffpunkterna är enbart för medlemmar medan andra är öppna för alla. RFSL Örebro har bland annat en seniorgrupp, RFSL Örebro Senior, som driver ett projekt med ”syfte att minska ofrivillig ensamhet hos äldre hbtqi-personer”, som RFSL Örebro skriver på sin hemsida. De har en lång rad aktviteter i sin grupp som möjlighet att prova på träningspass, filmvisningar på Bio Roxy, guidade vandringar i Stadsparken, studiecirklar, bokcirklar, gemensamma teaterbesök och mycket annat.

Tisdagscaféet i lokalerna på Västra Nobelgatan 19 är öppet för alla som vill titta in. RFSL bjuder på gratis fika. De uppmuntrar besökarna att prata lite, spela spel och låna böcker. På cafékvällarna finns alltid en cafévärd som skall om skall fungera som stöd för nya besökare.

Youth Bubbel är en mötesplats för unga HBTQ-personer mellan 13 – 25. RFSL:s egen personal håller själva i träffarna. Hos RFSL Örebro finns även en grupp för nyanlända och asylsökanden med namn Newcomers.

Gay Power Club 2

Gay Power Club 2 är en privat, ideell förening som anordnar träffar. Den tidigare, ursprungliga Gay Power Club var den största föreningen för homosexuella i Örebro och bildades 1971. Den klubben kom senare att bli en officiell RFSL-avdelning. Det finns rätt så lite information om klubben Gay Power Club 2 och dess förhållande till den ursprungliga organisationen är oklar.

 

Club Night Life i Örebro

Förutom de officiella gayföreningarna är nattklubbarna populära platser påde för homo- och heterosexuella. De fyra nattklubbarna i Örebro är Frimis Salonger, Ritz Nightclub, Satin Bar & Nattklubb, Villa Strömpis. Här finns alltid möjligheter att likasinnade och festa loss.